Kronika našega molega mista
UREDNIŠTVO
  • Chobon 1311
  • Chobon 1612
  • Chobon 1510
  • Chobon 2511
  • Ne odgovoromo na natpise u komentorima...Mi postavijemo i pisemo tekstove, a komentirote Vi..
Kontakt:
  • cobonsbracute@gmail.com
  • s obzirom na trenutni knockdown..imate mail za primjedbe,pitanja....
Anketa
na kronici komentirati mogu?


Rubrike
  • FOTOGRAFIJA TJEDNA
    Saljite svoje slike na mail kronike i jednom tjedno objavljujemo najzanimljiviju. Zahvahljujemo!
Sponzori
Blog - siječanj 2009
subota, siječanj 31, 2009

Već onog sudbonosnog trenutka,kada je u foajeu luksuznog hotela „Bračuta“ u mondenom ljetovalištu Česminova pokraj Pučišća,stisnuo ruku gospodinu Mini Mosleyu,doživotni je počasni pučiški predsjednik Venko G. znao da je po tko zna koji put napravio veliku stvar za svoju nekad općinu,a danas malu novopečenu državu NR Pučišća.

Presjednik svjestke automobilističke organizacije,gosn Mosley je,čuvši da je Republika Pučišća odcjepljenjem i proglašenjem neovisnosti uvela i nultu stopu poreza za sve njene građane,brže bolje pohitao na otvorenje turističkog naselja Česminova,kako bi se upoznao sa našim Venkom ,također velikim ljubiteljem oktanskih športova.U FiA-inoj delegaciji uz gosp. Mosleya,bio je tu i vidno ostarjeli ,doživotni predsjednik FIA-e,gospodin Bernie Ecclestone sa svojom našegorelist suprugom gospođom Tamarom.U neformalnom su druženju ,ova dva velikana Bernie i Naš Venko,ustvrdili da je tangenta poveznica među njima,osim nižeg rasta i isto ime njihovih ljupkih supruga!Bio je to više nego dobar razlog za stavljanje svojih potpisa na ugovor o organizaciji još jedne utrke u kalendaru Formule F1 ,još jedne koja bi se vozila otmjenim mondenim obalama ,pučiškoj trci,trci-Grand Prix Pučišća i to već 2018.g. !

I tako,evo samo dvije nepune godine kasnije,Venko,Bernie i Mini ,sa  svojim suprugama te čitavom uzvaničkom svitom ,zadovoljno se smješkaju u počasnoj loži i čekaju trenutak da se spuste ,kako bi trojici ushićenih mladića-pobjednika današnje utrke,uručili  prigodne kamene pokale.


A sada nešto i o samoj stazi.
Ova,druga od tri gradske trke u kalendaru F1,diči se super modernom stazom koja je podjeljena je na dvanaest etapa-zavoja,pa je vrijeme da ih upoznamo,redom:

-Curva di Thalia  (zavoj na raskrsnici)
-Forehead upstraight  (uza Čelo)
-Rattazville   (điri navrh Raca)
-Curva di Benetton  (Bienin dolac)
-Lateschaux (Latešo Brdo)
-Discotheke (okolo Mahrinca)
-Oreshund Marine bay (na Luku)
-Slaughteryhouse beach (Maciel)
-Salt banks (Soline)
-City Port (Porat)
-Curva di Monte Casino (đir kroj MC-a)
-Thalia (dretura kroj igrališta)

Staza je duga 4300m,vozi se 68 krugova ,a prosječno vrijeme kruga je 1:33:546 min.Očekivana su dva ulaska u boksove no moguće je odvoziti utrku i sa jednim ulaskom u boks,no o tome nešto kasnije.
Ovu zahtjevnu stazu,punu visinskih razlika ,zavoja ,te jednom šikanom osmislili su talijanski inžinjer Tumbrria i engleski inžinjer Kanye te otud i englesko-talijansko nazivlje etapa. Za detaljni pregled staze pogledajte u galeriju slika.

Za ovogodišnju utrku prijavljeno je deset ekipa,sastavljenih od uglavnom miješanog domaćeg i stranog kapitala,te dvadeset pilota bolida :

1. D.Shadow       (ENG)                 Scuderria  Jaferrari
2. S.Masa            (BRA)                 Musse MC Mercedes
3. P. Pãno            (POR)                 Adriastone Toyota
4. J.J. Cale           (USA)                 Bulliga Red Bull
5. I. Shi-Lo          (CHN)                John Player Špacial
6. M. Bato            (JPN)                 Kyo-To Dragons Honda
7. B. Quinto         (EQU)                Scuderria  Jaferrari
8. S. Surlitannen   (FIN)                 Kyo-To Dragons Honda
9. P. Baugott        (FRA)                 Petrodabras Renault
10.  K. Cesár        (BRA)                Pypo Parmalat BMW
11. I. Permé          (LUX)                Bulliga Red Bull
12. N. Suomë        (FIN)                 Grykuloil Cosworth
13. I. Muzzo          (ITA)                 Chrisse Torro Rosso
14. A. Goratzz       (AUT)               Petrodabras Renault
15. P. Shalla           (ALB)              Adriastone Toyota
16. M. Mamoyétt  (BEL)                Chrisse Torro Rosso
17. J. Kalaissor      (GER)               John Player Špacial
18. J. Yaya             (RSA)               Musse MC Mercedes
19. R. Róyen          (FRA)               Grykuloil Cosworth
20. D. Drushka       (SVK)               Pypo Parmalat BMW

*(svi bolidi su,prema propozicijama FIA-e, na Michelin-Tomic gumama)
*(vozači su poredani prema pozicijama nakon kvalifikacijskog treninga)

A sada i o samoj utrci.
Start utrke je prije samog početka odgođen na nekoliko minuta zbog manjih nereda koji su se događali na samoj stazi i to na zavoju Salt banks ,pred sjedištem nautičarske tvrtke Marines,gdje je nekoliko ,očigledno pripitih navijača gledatelja svojim devijantnim ponašanjem pokušalo privući pažnju na sebe,skinuvši se goli ,pretrčavali stazu te se bacali u zaljev.Nakon hitre intervencije djelatnika zaštitarske službe“Fuckor Ride“,stanje je smireno te je utrka mogla započeti.
Sami start kao i nekolicina prvih krugova protiče mirno,bez dodira,sudara ili odvajanja iz kolone.Na čelu je i dalje Shadow u Jaferrariju pa Masa, Pãno,Cale i tako dalje sve do začelja ,gdje su fenjeraši Róyen te Drushka,koji je na kvalifikacijama kažnjen sa pomicanjem deset mjesta unazad zbog doljevanja konvencijom zabranjenog maslinovog ulja u spremnik bolida.
U sedmom krugu počinje se odvajati manja kolona bolida na čelu sa vodećim Shadowom a u stopu ga prate Pãno te Masa a za njima sa dvije sekunde zaostatka Cale ,te mladi kineski vozač,ovogodišnje otkriće, Shi-Lo koji je nakon ozljede ahilove tetive bio čak i upitan za natjecanja u ovogodišnjoj sezoni.Žestoka se borba vodi i na sredini staze između vozača Petrodabras Renaulta A. Goratzza te Muzzo-a gdje je potonji u nekoliko navrata čak i nesportski pokušavao pretjecati te mu je usljedila kazna prolaska kroz bokseve.
Prvi planirani ulasci u bokseve započeli su Baugott, Quinto i Bato i to u 22. krugu a potom su usljedili ulasci i ostalih bolida,dok su bolidi  Róyena i Drushke ostali na stazi,što očito ukazuje da su na planiranom jednom zaustavljanju .Veteran među vozačima finac   Suomë  najbolje je iskoristio nadoljevanje i promjenu guma jer je zadnji ušao u boks,te sa nešto lakšim bolidom odvezao još 4 kruga što ga je dovelo na 7. mjesto,odnosno u utrku za bodove.
Na polovici utrke,u 31. krugu,odustajanje luksemburžanina Perméa zbog obaveza prema blagu,a krug kasnije i odustajanje Muzzoa iz istog razloga.
I zatim u 40. krugu incident! Konstantni pritisak Mase na Shadowa doveo je do toga da je u Diskotheka šikani vozač Jaferrarija izletio sa staze te je rijetko viđenim manevrom izbjegao udarac u zaštitni zid obližnje diskoteke te penetraciju na sam podij ,prepun razdraganih posjetitelja.Srećom,na bolidu je došlo samo do oštećenja prednjeg krilca te se tamnoputi vozač Jaferrarija uspjeva domoći boksa i nastaviti utrku,ali je pao na 8. mjesto,točno ispred Drushke koji je došao u borbu za bodove ,pravilno isplaniravši taktiku jednog zaustavljanja .
Od tog trenutka trka postaje sve samo ne prosječna.Odriješita,na trenutke i suluda vožnja rezigniranog Shadowa,u odluci da se dočepa postolja donijela je pregršt uzbuđenja na stazi.
Već u 48. krugu,neviđenim manevrom uspijeva prestići dva vozača (Quinto,Bato) i to po vanjskom dijelu zavoja Curva di Benetton te se sasvim približiti Shi-Lou u John Player Špacial bolidu.U zavjetrini ovog dvoboja istu je pomutnju iskoristio i Drushka,prešavsi Kyo-To Dragons Hondu.U istom krugu odustajanje Kalaissora zbog kvara na mjenjaču.
Safety car,devet krugova prije kraja!
Naime,prilikom izlaska iz bokseva nehajni Cale,pri izlasku na startno ciljnu ravninu nije uočio dolazećeg Mamoyéttu te dodir njihovih guma nekontrolirano odbija njihove bolide,koji su , izvrtivši se na stazi, ostali na trkaćoj putanji pa je glavni sudac trke L.Luzzio na stazu poslao safety car.Ovo je došlo kao naručeno za Shadowa,koji je u međuvremenu uspio pretjeći i Pãnoa.Jedan krug pod safety carom,dok su se uklanjali uništeni bolidi,formirala se kolona od preostalih vozača a nastavkom trke i do najuzbudljivijih trenutaka.Samo tri kruga prije kraja Shadow vozi uz bok vodećem Masi!Osvrće se,gleda ga i rukom mu prijeti a nogama pritišće pedalu gasa te gotovo samoubilačkim manevrom kasnijeg kočenja na zavoju Slaughtery House Beachu preuzima vodstvo uz vrlo glasno trubljenje svih okupljenih yachti privezanih u Oreshund Marine Bayu.Do kraja,umješni je Shadow održavao vodstvo a ekspolizija na motoru Adriastone Toyote,primorala je Pãnoa na odustajanje samo krug prije kraja te je njegovom nesrećom zasjalo sunce D. Drushki u Pypo Parmalat BMWu stigavši do trećeg mjesta,do postolja.
Prvi prolazi kroz cilj D. Shadow u Jaferrariju!
Sasvim zasluženo bit će zapisano u povijesti kao prvi pobjednik Grand Prix Pučišća!
Drugo mjesto zauzeo je Masa sa zaostatkom od 985 stotinki,treći je Drushka,četvrti izvrsni
Shi-Lo,peti Surlitannen,šesti Suomë,sedmi Cesár i tako dalje.

Pobjednik u počasnom krugu otpozdravlja gledatelje,uzvanike u ložama,ali posebno svoje vjerne navijače stacionirane pred restoranom Marines na Salt Banksu gdje ga fanatici primoravaju da izađe iz bolida te otpije kapljicu pjenušca iz tzv. damijane.
Pobjeda je ovo za njih,za njegove navijače.Pobjeda je ovo za anale.

Spektakularnu je trku isto tako,dakle analno, doživio i gosn Mosley nježno stisnuvši ruku Našem Venku te mu je na lošem pučiškom šapnuo „prvi laste se ne bacaju u voda“ očito htijući pohvaliti uspješnu organizaciju prve pučiške grand prix utrke.
„Prve,ali nikako i  zadnje“ kao da je u sebi pomislio Venko dok mu je nasmješeni pogled prelazio preko razdragane svjetine te usidrenog mnoštva uljuljanih brodova u pučiškoj,njegovoj, luci.


BCD
Pucisca-bb @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 67 | Prikaži komentare
subota, siječanj 24, 2009

Evo, jedon naš post sa bloga je duošo i u Slobodnu dalmaciju. U današnjen broju je pod naslovom "Pučišća: četiri prezimena pred izumiranjem" uz mole izmjene pripisona vijest "Pučiško prezimena nikad i danas..." - Evo i link

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/39286/Default.aspx

Ne smieto nami ča je tekst završi u Slobodnon Dalmaciji (čak dapače, drogo nan je), ali autor teksta u Slobodnon ni nikud spomienu Pučišku kroniku, ča mu stvarno ni u riedu, s obziron da je očito da je s našega bloga pokupi vijest.
Tako, šjor autore, ako ovo čitate, a znomo da čitate, očekujemo bar nekakvu ispriku.


Uredništvo aka Čobanija
Pucisca-bb @ 22:50 |Komentiraj | Komentari: 110 | Prikaži komentare
petak, siječanj 23, 2009

Danas tašno u 10 uri navečer ističe prijelazni rok u Broškon Malonogometnon Ligi. Ovogodišnji merkato dolazi nakon vrlo dobre polusezone pučiških klubovih. Ovo "vrlo dobre" bismo pritvorili u "odlične" da Pizzeria Marin ni u zojnen kolu pokvorila odličan ovosezonski učinak.

Da bismo počeli govorit o pustin pojačanjima kojo su duošla u pučiške klubove prvo ćemo se osvrnut na prvi dil sezuone. Pizzeria Marin je odlično odigrala prvih 13 utakmicih. 11 pobjedih i 2 neriješeno i  u zojno kolo "jesenskega" dila prvenstva ušla sa 35 bodovih, koliko je imala i Konoba Tomić. I onda su se tie dvi ekipe susrele pod reflektorima pučiškega igrališta. To je bila utakmica (polu)sezuone, a Pizzeria je kiksala. Naime, Pizzeria je vodila 4:1 da bi gosti izjednočili na 4:4. Ali tuol ni bilo gotovo, Pizzeria je u 39. minuti povela sa 5:4 golom Šantića. Međutin, drama se nastavila. Vladislavić donosi izjednačenje, a onda 10 sekundi pri kraja i pobjedu Konobi Tomić. Tako su "Kliničari" prvi put poroženi na domoćemu terienu nakon puno vrimena i izgubili Liga kup koji su redovito bronili vu i pruošlu sezuonu. Loš završetak jedne odlične polusezone ipak ne može umonjit doprinos igrača Pizzerie Marin kojo imo tri igroča među prvih 5 nojbojih strijelcih. A uostalom, prvenstvo još ni izgubjeno, ni blizu. Konoba biži somo tri boda playoff je još daleko, a kamoli kroj prvenstva.

SF Bilbao je, pak, imo odličan završietak jedne "poludobre" i nadasve GRINTAVE polusezuone. Baski su unatoč njihovon prepoznatljivon grinti dobili 7 utakmicih i jedon put izborili buod. Istaknuli bi par utakmicih - tieška i zapamćena pobjeda nad Gornji Humac Unitedom u gostima 3:2 sa svega 5 raspoloživih igročih (za tu utakmicu je vozoč crvene seat ibize dobi nagradu "Baskijsko srce" jerbo ih je odve na utakmicu u Nerežišća i trubon ih bodri cilu utakmicu, bez obzira na posljedice otvorenog navijanja na gostujućem terenu), onda je tuol i pobjeda 7:3 nad Stivanon u 15. kolu, a ističe se i 1:1 sa četvrtoplasironon postirskon Nevieron po buri kad je moli Milan Pomagačo zabi izjednačujući guol 3 sekunde pri kraja. Suma sumarum - SF Bilbao je nakon pola odigronih utakmicih na izvrsnemu 7. mistu sa 22 boda i od playoffa ga dili somo 3 boda - a prid njima je cila polusezona!

Ča se tiče drugih ekipih u kojima igrodu Pučišćani, Fortuna Puovlja di igrodu Boriša, Peđa i Tuoni File je na trećemu mistu sa 33 boda iz 15 utakmicih (odigrali su jednu utakmicu unaprid), a Kalina i Putvinorova Neviera je četvrta sa 29 bodovih. Kale je postigo 22 gola i sa Sielčaninon Boškovićen vodi na listi strijelcih. Za njima su Kliničari Šantić sa 21 golon, Marin sa 20 i Pleština sa 17.

E sad, ča je s prijelaznin rokon. Pizzeria Marin je još pri angažirala Mladena Šantića koji je "zarađivo za kruh" u Guornjen Humcu. Uon je ovu polusezonu postigo 21 guol. Do vrimena objave vega članka  Pizzeria  ni prijovila nikoga u sklopu prijelaznog roka, ali je iz Pizzerije išo moli Jakov. Njega je "bez odštete" kupi SF Bilbao, kako nan javijedu iz uprave kluba. Već počietkon šetemone smo iz izvora bliskih Bilbau i somemu Jakovu čuli da se spriemo transfier, a jutros smo dobili potvrdu od bučilota (glasnogovornika) baskijskog kluba. Nadalje, uprava Bilbaa je najovila još jedno zvučno pojačanje. Na popisu ekipe nošo se, ni manje ni više, nego Milan "Miki" Rapaić. Kako nan je reko bučilo SF Bilbaa, Miki se dobrovoljno ponudi pomoć Baskima da ulizedu u doigravanje, Baski su prihvatili ponudu. Iz uprave kluba su još dodoli da ćedu više reć budući rezultati kluba i da je cilj plasman u doigravanje. Koliko ćedu uspit u temu, vidićemo. Kičma ekipe je ostala i s vin pojačanjima i prepoznatljivin iskustvon rezultat bi tribo bit pozitivan.

Prvi test za pučiške klubove je već ovi vikend i to međusobni. Sutra u 3 ure očekije nas drugi ovosezonski gradski derbi. Zojni put je Pizzeria dobila 5:2. Koliko je kojo ekipa profitirala u "mercatu" vidićemo sutra. Prednost Pizzerije je ča je sa svojin pojačanjima već uigrona, a baskijska pojačanja će tek sutra zaigrat prvi put. Vidićemo i prvi nastup molega Jakova protiv bivšega mu kluba. Ako nimote pametnijega posla, svi na derbi!
MOĆA NAŠI!

chobon1510
Pucisca-bb @ 13:43 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare
subota, siječanj 17, 2009
Obitelj Gotovac zasitila se mondenih jadranskih ljetovališta, brojnih paparazza i njihovih agresivnih objektiva te su jedno ljeto odlučili provesti u mirnoj pučiškoj vali, daleko od crvenih tapeta i skandala koji ih okružuju u metropoli. Evo kako je to izgledalo...
- Joj, Ante, baš se veselim phravom odmohru na mohru, nismo odavno, ne? Kako si hrezehrvihrao apahrtman, intehrnetom?

- Kaj ti je, Simonice, kaj si luda? To mi je preporučil frend iz tog mjesta, on je gore po Zagrebu nekakav frajer, nitko ne zna čim se bavi... On mi je sredio apartač, kaže da se niš ne brinem.

- Dobhro, nadam se da ima jacuzzi, ponijela sam si ove nove khremice što mi je Mahrkić phrepohručio...

- Markić?! Ko je taj?! Oćeš šamarčinu da ti opizdim, s kim se to družiš?

- Daj, Ante, kaj bhriješ? Pa to je Mahrko, modni mačak, on ne ghrize, on samo phrede...

          I tako su, spuštajući se automobilom serpentinama sa Sv. Jurja, Gotovčevi sve više bivali uvučeni u neobičnu ljepotu pučiških dolaca, upijajući mirise česmine i maslina. Kad su se pred Brdarinom pojavili prvi obrisi pučiških krovova, Simonici je od ushićenja zastao dah. Iskrcavši se na portu, na pučiškom „rotoru“, divili su se pitoresknom otočnom ugođaju što su ga činili kampanel, zgrada Jadrankamena i Ladotov tovar koji im je jedini predstavljao odbor za doček.

Počeli su vaditi stvari iz auta, međutim prtljage je bilo previše za samo dva para ruku. Većinu su činili Simonini koferčići sa kozmetikom i Antina oprema za teretanu i frizuru.

- Pitat ću nekog da nam pomogne... Eej, ti, momče! Eeej!

Jednoj prilici naslonjenoj na zidić ispred osnovne škole dugo je trebalo da shvati kako su Antini povici bili upućeni upravo njemu. Oprezno se okrećući oko sebe, približio se paru i njihovim kovčeziman.

- Kak se zoveš?

- Nediljko – sa smješkom je odgovorio taj skromni momak.

- E, prva liga, Nedi... Čuj, evo smo došli na ljetovanje, trebala bi nam pomoć oko prtljage, oke? A gdje je taj Ratac?

- To van je gori, uzbrdo, pomoć ću van ja, nima problema...

         
Simona se loše snalazila uza štrodu, po kogulima, dok su Ante i Nediljko dahćali pod teretom brojnih Samsonitea. Zaustavivši se pred trošnim kućerkom, s olakšanjem su ispustili teret, a Nediljko je pobjedonosno uzviknuo: - Evo nas, ali ćete guštat!

Gotovčevi od šoka još nisu mogli doći sebi. Gdje su satelitska antena, bazen, parking i ostala čuda?! Ipak, Nediljko je otišao kući s bogatom napojnicom.

- E, zdravi bili, već ste arivali... Nison mislila da ćete na nega u 11, nego u 2. Ala, neka, komodojte se, jo ću van sad sve pokozat, po ćemo popit bićerin. Kako ste no rekli da se zovete, Ante i Simeona? – ljubazno ih pozdravljala starija gospođa.

- Ma kakva Simeona?! Ja se zovem Simona. – ljutito je obrusila naša Simonica.

- Ajme, šinjorina, skužojte me... Evo sad ću van jo sve pokozat. Evo vuol van je kužina, sad će nan se vajat popet gor za u komore, čuvojte glove, pomalo uza skale, to je već sve storo, sad sad će propast. Evo vuol van je sić za popišat se uvečer, a vonka se na gumu možete oprat posli plaže. Je tako da je lipo?

Ništa nisu rekli, već su se samo raspakirali i otišli na plažu. Poslije plaže, očekujući valjda kakav after beach party, sjeli su u prvi kafić na koji su naišli. To je zapravo bila pizzerija, sa drvenim štekatom, do koje se nalazio simpatičan dućan s mješovitom robom. Ostala klijentela kartala je ispijajući svoje gemište i kriomice odmjeravajući nove pridošlice.

- Dobar dan, izvolite? – prišao im je simpatični konobar plave kose.

- Ja ću jedan Red bull, kaj buš ti, Simonice?

- Imate vodu light? – upitala je ona.

- Mislim da nemamo. Čekajte da provjerim... Mama, je imomo brž vodu lajt? – vikao je konobar preko cijele gostione. – Ne, nemamo. Nešto drugo?

- Onda neki koktelčić. Cuba libhre?

- Ne držimo koktele.

- Pa, dobhro, šta onda imate? Može sok od bhrusnice?

        
Umjesto after beach partyja i glasne techno glazbe, do njih su dopirali samo neartikulirani zvukovi poput „strišo!“, „mola, to je naše“, „tri asa, neće kup“ i „gubo, če nisi odgovoro, malo pri san boci baštone“.

Zaključivši da im je bilo dosta za jedan dan, Gotovci nisu te večeri okusili čari noćnog života u Pučišćima, već su otišli ravno na spavanje. To se pokazalo kao odličan potez, a ni sami još to nisu znali. Naime, slijedeće jutro ih je već oko šest sati probudio zvuk mješalice i kucanje na vratima.

„Koji kurac?! Što je ovo“, mislio je Ante dok je otvarao.

- Zdravi bili, skužojte ako san vas probudi, evo nalijemo teracu vuol priko puta. Rekli su mi da ste duošli, po san misli biste nan muogli dat ruku minut iskrcat jedon traktor matrijola?

- Kaj???

- Ma, skužajte me, mislio san ako biste nan pomogli iskrcat par vrići iz traktora, vidin ja da ste vi jaki, da to možete?

Nevoljko je pristao na to, ali mu se atmosfera toliko svidjela da je na kraju ostao i zajedno sa ostalima dao svoj doprinos tom prvom pučiškom celebrity nalivanju terace. Ponosno je Ante ubacivao mašure šudera u mješalicu, čas je nosio vriće cementa, čas je jezdio karijolon po gradilištu. Oprema za teretanu mu ovdje nije ni trebala. Na kraju se gostio janjetinom sa ražnja i domaćim vinom, slušajući brojne anegdote koje su mu njegovi novostečeni prijatelji pričali.

Simona je bila izvan sebe kad se oko podne probudila i Antu pronašla u veselom društvu. On je dozvao: - Dođi, Simonice, probat ćeš opetak!

- Fuj – konstatirala je sa gađenjem i vratila se u „apartman“.

       
 Navečer je došlo vrijeme za prvi izlazak. Naši junaci odlučili su se za poznato okupljalište pod čičindrom. Muzika se nenametljivo ponavljala tijekom čitave večeri, a nakon što je to mjesto zatvorilo u ponoć, Ante je, očito umoran od napornog rada, otišao kući, a Simonica je odlučila proviriti u Monte Carlo da vidi zbog čega naši tenisači koriste svaku priliku da spomenu to mjesto.

Ugodno se iznenadila kad je vidjela dvojicu veselih momaka kako uz sintesajzer zabavljaju mnoštvo u Monte Carla. Jedan od njih cijelo je vrijeme s mikrofonom ulazio u publiku i zajedno s njima pjevao. Simona je skakutala i pljeskala, a kasnije je s ostalim curama završila plešući na biljaru, na veliku radost lokalnih neženja. Jedan od njih kasnije joj je prišao i nježno je obujmio oko struka.

- Hoćeš li ići sa mnom u šumu slušati tranzistor? – upitao ju je.

Bio je to najoriginalni ulet koji je doživila. Svidio joj se taj simpatični razbarušeni domorodac i započeli su razgovor. Ona se smijala, a on joj je pričao bajke i častio je pićem. U to je u kafić ušao Ante jer je kod nje ostao ključ.

Kad je vidio sjenu tog neznanca nad svojom Simonom, poludio je i nastala je sveopća gužva. Letjele su šake, stolice, čaše i pepeljare, a dvojac je i dalje svirao hitove Mile Hrnića...

       Sutradan su Gotovčevi napustili mjesto, ali su se mješćani teško mogli oprostiti od njih. Zahvaljujući Anti, njegovom srcu, ruci i lopati, sagrađena je prekrasna trokatnica. Nediljko je zadovoljno trljao ruke, a njegovo iskustvo s prtljagom ponukalo ga je da otvori turističku agenciju koja bilježi sve veće uspjehe.


Što se tiče šarmantnog neznanca, on noćima još uvijek misli na ljepoticu duge plave kose i bujnih grudi, dok stavlja led na ozlijeđeno čelo.

 

Oleg Puntiželov

Pucisca-bb @ 19:14 |Komentiraj | Komentari: 87 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 15, 2009

Evo izgleido da je učinilo vrime po se može lagano do lantierne šietat. A i za vikend zove ništor sunca tako da vi ča morete duoć u misto znote če van je činit, ruke na škinu i prima lantiernu u laganu šietnjicu sa tieškin temama..
Pucisca-bb @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 11, 2009
Dugo očekivani (već tri dona!) drugi nastavak Sage o Pučišćanima je izošo na Kronici 2 - Ako vas zanimo drugi i posljednji nastavak priče o Pučišćanima iz drugega svemira prišaltajte se na Kroniku 2.

Saga o Pučćanima

Upravo na "drugen programu" Kronike 


Uredništvo aka Čobanija

Pucisca-bb @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 40 | Prikaži komentare
petak, siječanj 9, 2009
Pri tašno godinu don chobon1311 postavi je na blog vijest intrigantnega naslova: "Če vi vuod vaterpolo, čo vo?" u kojemu je ukratko ispričo kako su izgliedali zimski praznici u mistu i još nikie stvori. Pučiška kronika je tako, 9.siječnja 2008. ugledola svitlo dona. Mrežu čitatelja smo počeli širit prvo medju prijateljima  i poznanicima, a onda se vijest o Kronici počela širit eksponencijalno. Facebook grupa "Pučiška kronika" imo više od 100 članovih (a di su tek oni koji nimodu profil na tiemu vražjemu facebooku?) - ne zaboravte da pučišća imo svega oko 1500 stanovnikov (a malo kompjuterih  )
U vih godinu don kronika je bila posjećena oko 45000 puti, punih 12 misieci uvik smo imali čo za napisat, ča somi, ča ono ča su nan pisali vanjski (lanjski) suradnici. Doticoli smo se svakakovih tiemih, postavijoli smo ankete da čujemo i vaše mišljenje (a i zato jerbo znomo da volite stiskat oni botunić "glasaj" - ajde razvijemo i demokraciju :). Bilo je tuol sporta, politike, glazbe...
Naše čitateljstvo ni somo omladina, imo tuol i starijih i zrilijih judi, pa i medju našin lanjskim (vanjskim) suradnicima.
Prvo "medjunarodno" priznanje Kronika je dobila kad je jedon njiezin tekst završi na otočkemu portolu Bračonline i otad naši tekstovi redovito nalazidu misto medju nojfriškijin vijestima sa našega otoka. Nedavno smo dobili i banner :) Bravo mi!
Sad se širimo i otvorili smo naš "Drugi Program" na kojemu će isto bit svega i svačega...
Interesantna je i priča o adresi bloga, kojie se dotako i jedon lanjski (vanjski) suradnik u priči o pučiškin adresima, a i čitatelj interesantnega imena (kojie je ukre iz magazina Klik) koji je  komentoruon ti naznočit ti BB u imenu. Naime, kad se prvi put otvorala Kronika, jedon čobon je to čini na brzinu i u adresi napiso tipfeler - tako je Pučiška kOronika bila ugledola svitlo dona. Ali, ubrzo smo to prominili i stavili Pučišća BB, ča je, kako je i naznočeno u tekstu, adresa svih nos Pučišćanih. Eto, svi smo u mistu susidi - taki su nan i medjuljudski odnosi.
Tili bi se zahvolit svin vanjskin suradnicima koji su nan sloli svoje tekstove, slike i prijedloge, svin vjernim čitateljima, bračonlajnu, svima koji su nan na bilo koji nočin pripomogli da vi blog priživi vu godinu don

A još...

Uredništvo aka Čobanija

P.S. Dani Kronike su sada službeno otvoreni!
Pucisca-bb @ 18:00 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 8, 2009
U sklopu obilježovonja prvie godišnjice Pučiške Kronike pokrienuli smo novi "pomoćni" blog. Kronika 2 služit će za objavljivanje tekstova koji su jednostavno predugi. Tzv. Pučiška kronika za napredne i za onie koji hoćedu znat više može se noć na adresi kronika2.bloger.hr
Naravno, za svaki tekst koji se tamo objovi stavit ćemo moli isječak ovuod (da ne morate "još i tamo visit" ako van se ne do :) ) po vi odlučte je vas zanimo nastavak.

Za počietak imo jedon literarni SF-satirični uradak Instituta za društvena kretanja i gubljenje vremena o istuoriji Pučišć kojo se ni dogodila. Doduše, brž se dogodila, ali ne u našen svemiru. To je saga o zloći i nepameti, priča o nikin drugin Pučišćima, u nikemu drugemu vrimenu, u nikemu drugemu svemiru, sa nikin drugin obilježjima ljudskog karaktera...

Suprotno svakoj logici, zdravom razumu i unatoč savjetima starijih, iskusnijih i pametnijih, Pučišćani su prešli Brački kanal od Sovjetske stijene do Punte. Priča se da su kanal prešli držeći se magarcima za grive. Bilo je to u 1. stoljeću prije Lupeža. Zašto su krenuli, prava je misterija, ali postoji selo pokraj Sovjetske stijene u kojem se s koljena na koljeno prenosi priča o ljudima koji su mislili da sve znaju i da su najpametniji na svitu pa su ih stanovnici pobacali u more, skupa sa njihovim mazgama i tovarima.

Ako želite pročitat cili prvi nastavak ovie "uzbudljive" sage o Pučišćanima pribocte se na Kroniku 2

http://www.kronika2.bloger.hr/

Uredništvo
Pucisca-bb @ 00:38 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 5, 2009

Pučišća su još pedesetih godina prošlog stoljeća dobili službeni status „naselje gradskog karaktera“, ča bi se moglo reć da su Pučišća bili grod. Koliko su judi i misto imali koristi od tega tieško je sada reć. Kojie smo mi sriće sigurno smo imali više šćete nego koristi, ali u našoj temi tribo reć, vieženo za naš „grod „da su onda sve kuće u mistu imale kućne brojeve. Na svakon kući je bi sinjon bruoj sa crnon pituron i brž bi i danas na kojuoj stroron kući nošo tragove tih brojiev. Sigurno da to ni bi ničihov morbin nego je to bilo napravjeno po ondašnim Zakonima. Danas, nakon pustih godin isto imomo Zakone, Općina imo Statut, i Pučušća su ko naselje, općinsko središte, imo sve, ali nimo stimone ulice, kale, štrode, trgove, niti kuće imodu kućne brojeve. Ovo o čemu govorimo a tribalo bi napravit isto nebi bi ničihuov morbin nego provodjenje pozitivnih Zakona RH i Statuta općine Pučišća. Posol ko i svaki drugi somo ga tribo napravit, a koji je i civilizacijska tekovina. Ne tribo trošit puno riči koliko je to važno za naše pučanstvo.

Sigurno nimo čejadina u mistu koji se ni bare jedon put  izgrinto ča mu je pismo završilo u tuje ruke, ili liti kada dolazidu turisti i po puortu pitodu di stoji ovi di stoji oni. Mi još imomo sriću ča imomo našega Suomu pošćiera iako su i njemu digud pune gaće, a čeće bit kad uon ode u pensiju. Zno se kad ide u odmor i kad duojde zamjena, ča se onda dogojo. Interesantno je i to da naša općina imo adresu i to Trg Sv. Jernonima br.1, a recimo niko kućanska adresa  stoji pod VXXII br.17. Sada se tribo zapitat na temelju čega je to tako, e vidite općinsko adresa se temelji na Zakonu o naseljima i prijedloga Općinske komisije od 1993.g. a ovo kućanska je somo po Zakonu, jer opet ponovjomo, svaki grod, misto, selo u RH mora imat imenovane i obilježene svoje ulice i trgove. Oni ča su lini ili hi ni briga, ti posol je napravila Država i zato stoji nikuda VXXII br. 17 , e sad di je to, je u Latešo brdo na Botku ili Velen racu, pitoj Boga. Brojevne adrese su naravno somo na papiru jer siguro znote da van ne stojidu na kući.

Kako nebi ispalo da se bilo lino i da nikoga ni bilo brige, moramo reć da je cili ti posol napravjen još 1993.g. i cili projekt se nalazi u nikien općinsken „škafetu“, a je oni ča tamo rodidu za to znodu, to je pitonje.. Prima saznanjima, izrada i dovršenje tega posla duralo je cca. 3 godine sa povremenim prekidima. Općina Pučišća  na čelu sa tadašnjim prvim Načelnikom ,dipl. pravnikom, preuzela je nadležnost nad posebno stručnom Komisijom koja je bila imenovana od bivšeg Savjeta Mjesne zajednice, kako je dobar dio posla već bi odrodjen, uz dopune i neke izmjene  Komisije, posol je završen. Da nebi bilo zabune cilo procedura je napravjena strogo po Zakonu. (Ako se materjoli nojdedu u općini, tamo sve piše). E sad, di je zapelo, materjoli su po odluci Vijeća predani lingvistima, tuol van je vajalo rišit, oćedu na tabelima bit sinjoni npr. dugo ili kratko silazni naglasci. Posli tih gramatčikih problemih, Općinsko vijeće je još tribalo formalno donit Odluku i stvor bi bila definitivno rišena. U tien vrimenu su se u Općini počeli potit, ko će dat šuolde za izrodit i postavit otie silne ploče i tabele i bi je nojozbiljniji prijedlog da svaka kuća ploti i svoju ploču. Dušlo je to bilo blizu kraja i onda je stalo. Sad ovako nimomo ništa, a na stotine uri roda članova Komisije i općinske administracije koji nisu dobili niti za kafu, bočeno je u vitar. Nisu za to somo krivi oni naglasci i ploćonje pločih. U medjuvremenu Načelnik je podni ostavku  i Općina je bila bez načelnika nikoliko misieci. Novo općinska uprava malo radi subjektivnih , malo radi objektivnih rozlogih ni bila u stonju to provest do kraja. .Godine su pasovale i to je pomalo hodilo u zaborav. Malo je čudno da u punih petnaest godin nijedno vlost u Općini ni pokušola ovako vožnu stvor rišit. Kada bi općinska uprava i danas cili projekt stavila na dnevni red Općiskog vijeća tieško da bi prušlo, ne zato ča to ni zakonski regulirono, već bi se išlo u reviziju naziva pojedinih ulicih, štrodih... ča je u niku ruku i normalno jer su sada novi judi a somin tin i nove ideje a če bi se opet posol otiego dugoročno i onda bi opet duošl novi  judi i nove ideje i onda opet novi....Ali ipak kada bi općinska uprava „nošla“ ti predmet i stavila prid Vijeće, brž i nebi tribalo puno minjat jer je ono Komisija dobro i kvalitetno obavila svuoj posol. Tribo naglosit da će to tribat napravit kad tad, da fermo već  „koja je vaša adresa“ ... „moja adresa je Pučišća b.b.“ i onda duojde pošćier iz Stivana minjat Suomu i uon misto u Latešo brdo završi na Brdarini a niki ča ni nikad sie za timun od auta dobije globu da je brzo vozi na „Dalmatini“ a niki drugi dobije rješenje da mu je krešila pensija a tek je poče rodit u  Jadrankamena.

Vjerojatno će niki reć „ča će ti to“ ali većina će se složit da je to našen mistu potriba, jer kako je već navedeno Pučišća imoju imenovone ulice, štrode, kale.. ali brojevima za kojie niko ne zno jer nikuda i ne pišedu. Već je vrime da se ti predmet uzme ozbiljno u ruke i da je na svakoj kući bruoj i naziv ulice. Vrime je da Pučišća b.b. ostane somo adresa vega bloga.

Pucisca-bb @ 15:32 |Komentiraj | Komentari: 43 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 1, 2009

Eto, još jedna godina je iza nos. Nodomo se da je dobro bila utrošena i da ste čaguod pozitivno doživili i učinili. Ali če imo veze i da niste, neva gledot previše iza sebe jer onda ne vidiš kuda grieš, zato judi moji, glovu gori i prima naprid.Kako se reče: Život buorba!
Sve nojboje u 2009. godini želi van Uredništvo Pučiške Kronike!!!
Pucisca-bb @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Anketa
Kako ste zadovoljni litnim programom i događanjima u mistu?
Anketa
Koga simpatizirote od dvo Pučiško vaterpolo kluba?Anketa
Za koga navijete u Bročkon Ligi?
Anketa
Bi misto propalo ako bi se zatvori Jadrankamen?Anketa
Je čo maslin?

Anketa
Nojboja Pučiško stuorijica?Anketa
Bašta- uskrsnuće?!Anketa
Koliko se čiesto spojite na kroniku?
Anketa
Koji Brački portal vam je drazi?


Anketa
Koliko ste tekstova sa kronike pročitali?
Anketa
Smatrate li da bi stečaj bio kvalitetno rješenje za JK?Anketa
Dakle?