Kronika našega molega mista
UREDNIŠTVO
  • Chobon 1311
  • Chobon 1612
  • Chobon 1510
  • Chobon 2511
  • Ne odgovoromo na natpise u komentorima...Mi postavijemo i pisemo tekstove, a komentirote Vi..
Kontakt:
  • cobonsbracute@gmail.com
  • s obzirom na trenutni knockdown..imate mail za primjedbe,pitanja....
Anketa
na kronici komentirati mogu?


Rubrike
  • FOTOGRAFIJA TJEDNA
    Saljite svoje slike na mail kronike i jednom tjedno objavljujemo najzanimljiviju. Zahvahljujemo!
Sponzori
Blog - rujan 2009
ponedjeljak, rujan 28, 2009

U nediju ujutro naše misto je ugostilo 11. međunarodni oldtimer rally Brač 2009. Po gruboj procjeni bilo je jedno tridesietak modelih, skoro pun porat storežine, doduše pažljivo održavane.

Nojstariji je bi iz 1924 i imo je drvene felge. Bilo je fenomenalih modelih poput mercedesih, poršeih, jaguarih a nojviše uzdaha momi je crveni Fiat 500 po našu fićo. Moglo se čut svakakvih pitanjih tipa, „Koliko troši?“, „Je more ćapat šezdesiet?“  i „Na kojega se Dolores Lambaša nojviše poli?“. Također bilo je i zanimljivih opservacija i dosjetki ala „Ovo ti je poznati Fordov model T“ (a ni ga bilo), „Ovi je dobar jedino za u masline“, „Ovakega san jo imo u Yugi“. Sve u svemu zanimljiva i nesvakidašnja manifestacija. Vami če niste bili donosimo vam par fotki. Uživojte!

 Chobon1311


Pucisca-bb @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 24, 2009

Sa portala jutarnjeg lista dosimo vam tekst o uspješnom i perspektivnom Pučišćaninu koji se bavi daskima če život znače. Naravno to nisu daske če činidu ogradu na armaduri već onie  kazališne.

Ivorova ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’, uskoro će imati premijeru u Ljubljani, u režiji Dušana Jovanovića, u Mestnom gledališču ljubljanskom

 Najdraži tekst koji sam ikada napisao još uvijek mi je zadaćnica iz hrvatskog, iz prvog razreda II. jezične gimnazije u Splitu, kratka priča ‘Nedjelja ujutro’ - kaže skromno Ivor Martinić, mladi dramski pisac koji upravo čeka premijeru svoje drame u jednome malom londonskom kazalištu, te potom premijeru druge drame u Ljubljani u Mestnom gledališču ljubljanskom, u režiji glasovitog Dušana Jovanovića. 
Ta zadaćnica važna mu je zato što je tada prvi put osjetio izuzetno uzbuđenje zbog nečega što je napisao. Kao što sam kaže, to uzbuđenje trajalo je danima te ga vjerojatno pretvorilo u pisca koji živi za pisanje i od pisanja.
- Tako sam dobio svoju prvu književnu nagradu Matice hrvatske u Vinkovcima i prvi novac od pisanja - 500 kuna.
Njegova drama neobičnog naziva “Ovdje piše naslov drame o Anti” večeras počinje igrati u londonskom kazalištu Blue Elephant Theatre. Za dramu napisanu prije tri godine odmah se zainteresirala umjetnička direktorica tog kazališta, Jasmine Cullingford.
- Kako se kazališni repertoar u Londonu planira precizno, kroz tri godine razvijali smo projekt, birali suradnike, radili koncertna čitanja, da bi sada došli do pune produkcije - objašnjava Ivor.

 Drama je inače inspirirana tekstom objavljenim u Jutarnjem listu 2003., o djeci žrtvama Domovinskog rata, a praizvedena je u splitskom Gradskom kazalištu mladih u svibnju ove godine. Nedavno je izvedena i na najvećem južnoameričkom festivalu europske drame - Festival de dramaturgia Europea - u čileanskom Santiagu. Uskoro će biti postavljena u Sloveniji, u Belgiji i u Australiji.Ivor je rođen u Splitu, a odrastao je okružen morem, na otoku Braču. Iako mu je tek 25 godina, dosad je surađivao s brojnim kazalištima, pisao je i scenarije za kratkometražne filmove te performanse. Piše i radiodrame, a radijska verzija drame “Drama o Mirjani i ovima oko nje” bit će uskoro predstavljena na radijskom i televizijskom festivalu u Torinu.
-Ovo je moja prva inozemna produkcija cjelovečernje drame. Dosad su postavljali samo moje kratke drame, u Sydneyju i New Yorku, a čitali su ih na sceni u SAD-u, Australiji, Bosni i Hercegovini, Čileu, Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Sloveniji. Prevedena je na francuski, španjolski, slovenski, talijanski i engleski jezik, priča za ‘Ovdje piše naslov o Anti’


Izvor: Jutarnji.hr

Pucisca-bb @ 10:28 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 9, 2009
Pucisca-bb @ 14:58 |Komentiraj | Komentari: 116 | Prikaži komentare
petak, rujan 4, 2009

PUČIŠKE LJETNE IGRE
7. agusta, srce lita, pun porat svita, pečedu se čevapi i janjetina da vonjo svo misto, kafići puni bez obzira na recesiju, 8 uri navečer i čuje se pisma sa peškarije...“Če vo sad, čo pun porat svita?“ – pito bi kojiguod neupućeni gost koji bi se slučajno na don kad se odigrojedu PUČIŠKE LJETNE IGRE zateko u Pučišća.

Nami upućenima je sve jasno: Na peškariji su se okupile dvi ekipe, DOMOĆI, pridvođeni Vinkoton Lepim i FUREŠTI, pridvođenin Ninoton Billon. Ma znote čo, svi su bili domoći, ovi ča su „furešti“ to su isto bili Pučišćani koji su službeno registrironi izvan Pučišć (tako da je na stroni „fureštih“ bilo dosta svuojte od vih „domoćih“).

Zagrijojedu se grla i tila za nastup, mećedu se baze, miridu se drobi, složedu se taktike (A se tako skoče u vrići?!, Ne mećedu se joja tako!, Kampanizoj!, No kal bude va da vako, nako.., Drž-nedaj i slično).
U medjuvremenu, tuol je bi i gucoč uognja, Lucce, koji ti don ni friško ispeko jezik već je dobro zagrijo atmosfieru prid već prepunen puorton.

Bokun pri svečanega ulaska na igralište obučijedu se dresovi, domoći u bile majice sa natpison „domoći“, a furešti u modre sa natpison „furešti“. Nojpri je bilo predstavljanje ekipi a onda je svak išo na svoju stronu, „Domoći“ su izabroli nu stronu puorta di je općina a „Furešti“ nu isprid samoposluge. 12 disciplinih se brzo izriedalo, (skokalo se u vrići, lovila su se joja, veslalo se u guonduliman, razbijali su se baluni, penjalo na buvijel od fapa i lovilo bocu ol koka kuole, slogale su se gajbe, potijezo se konop, plivolo se sa sapetin nogami i rukami). Navijalo se, vikalo, šušur, buka; bilo je utisno. U tien „utisno“ dogodi se i jedon moli incidient kojega ćemo zaboravit jer je bilo u žaru buorbe, na kraju miroljubivo 6-6.
Organizacija sve u svemu ocjena vrlodobar, bilo je sitnih propusti glede pravila, rekvizite se iškalo u zojni momenat ali se sve završilo na obostrano zadovuojstvo. Iako to već svi znodu, za drugi put bi valo noć ili montirat bare 3 skaline ko niku vrst tribine di bidu judi muogli stat da se boje vidi. Ovako je voditelj programa Frane Radić – Pic informacije o tijeku igor dobivo priko gluhega telefona jer ni vidi. Publika, njih oko 300 se skupilo, frenetična i zadovoljna i baš radi tega su zaslužili da dogodine bude boje.

 Pučiška kronika častila Belfast Food pivon
Pokle je završila zojno disciplina, poče je konciert popularnega Belfast Food-a. Šćeta je ča ni ostalo veće svita jer su se muomci stvarno potrudili i nikuda od 11 uri svirali sve duokle su smili, po i nakon tega jer je načelnik bi tuol i dvo puta do dozvolu za „još dvi-tri pisme“. Pučišćani su pokozali da se BF u mistu slušo i da se znodu tekstovi a publika je  bila od 7 do 77 godišć. Čobanija je bila u punien sastavu, a za simboličnu zahvalu bandu i videć da nimodu „mokra“ na pozuornici „Pučiška kronika“ je osigurala pive, da pivoče ne ulovi suhorica. Na koncu konca, konciert je završi sa pismima generola Vasilija Mitua di je pala i šutka i di su niki ostali bez majic, botuni i konopi na gaćima, a niki su bili sritni ča su i mudonte doma donili.

 

KURSKU NASLOV

 

Čo "ni bilo turnira vie godine"? Je, bi je turnir, prijovjene su dvi ekipe i to prove pučiške ekipe! Bila bi šćeta da se ne nastavi tradicija i da višegodišnje rivalstvo stane jerbo se nikome ni dolo organizirat turnir. E po organiziron je! Finale turnira odigrono je pod reflektorima na plivalištu na Solinima zahvaljujući podršci VK Pučišć i to pod visokin medijskin pokrovitieljstvom Pučiške kronike. Čak štoviše, čobanija je i zaigrala. Bili smo borbeni...U pietak 14. Agusta, dvi nojpoznatije pučiške vatropolo ekipe, "Kursk" i "Zoduha" odigrale su odličnu i na momiente napetu utakmicu. Kursk je u prvuon četvrtini pove sa 3:0 i izgliedalo je da će to bit lagan posol za "puodmuorničare", medjutin, nakon par grešaka u obrani (niećemo reć čihovih!) Zoduha je izjednočila, ali to je bi jedini momenat kad je Zoduha ulovila Kursk. Kursk je posli upri, pove i do kraja utakmice povećovo prednost. Mora se reć da se Kursk propisno ispromašivo, nojspektakularniji promašaj je imo jedon od nojbojih igročih Davor Capković. Nojviše golovih i nagradu "Srce Kurska" dobi je Marko Radić Yopa poznatiji ko Baraka. Konačni rezultat, iako je bi 11:7 za Kursk, u zapisnik je unesien ko 11:10 za Kursk. Ovogodišnji turnir odigron je baš prijateljski i posli su igroči obe ekipe u ležernon atmosferi skupa isproznili tri gajbe pive (e a ni!).Tako da su Kursk i Zoduha potonuli skupa...Kursk: Tin Gazivoda Medo, Josip Radić Čedo, Davor Capković Rudolf, Ivo Martinić Štambak, Mario Bauk Delija, Pero Martinić Pići, Josip Bauk Delija, Marino Eterović Mašinko, Domagoj Vidović Maćuka, Tonči Buco, Josip Nižetić Purger, Marko Radić Yopa, Ivo Vrandečić Iskusni, Ive Martinić Djevo.

Zoduha: Tuonči Martinić Plavo, Dragan Ljubičić Blizanac, Ogi Puljak, Luka Capković Begin, Nikola Guerrieri Jazo, Ivica Martinić Putvinor, Nikola Eterović Faraun, Tuoni Mihaić Suljo, Miko Eterović Mamoje

 

Pucisca-bb @ 14:27 |Komentiraj | Komentari: 58 | Prikaži komentare
Anketa
Kako ste zadovoljni litnim programom i događanjima u mistu?
Anketa
Koga simpatizirote od dvo Pučiško vaterpolo kluba?Anketa
Za koga navijete u Bročkon Ligi?
Anketa
Bi misto propalo ako bi se zatvori Jadrankamen?Anketa
Je čo maslin?

Anketa
Nojboja Pučiško stuorijica?Anketa
Bašta- uskrsnuće?!Anketa
Koliko se čiesto spojite na kroniku?
Anketa
Koji Brački portal vam je drazi?


Anketa
Koliko ste tekstova sa kronike pročitali?
Anketa
Smatrate li da bi stečaj bio kvalitetno rješenje za JK?Anketa
Dakle?